woensdag 10 april 2013

Nonnen en quesels die niet sijn soo geluckigh

Tongeren, oudste stad van België


Na 10 dagen omzwervingen in de natuur ... tijd voor cultuur.


Tongeren ademt geschiedenis. Van de Romeinse en middeleeuwse stadswallen tot de imposante gotische basiliek en het bekoorlijke begijnhof, beschermd als UNESCO-werelderfgoed...
In Tongeren charmeert het verleden...


De beroemdste inwoner van Tongeren is ongetwijfeld Ambiorix. De lokale Eburonenkoning bracht het Romeinse leger in '54 voor Christus een zware nederlaag toe, waarop Julius Caesar de Belgen omschreef als de dappersten aller Galliërs en hen vervolgens... in de pan hakte.  Ambiorix ontsprong de dodelijke dans.  Miraculeus.  Hij werd nooit gegrepen, was verdwenen.  Tot hij in 1866 plots opduikt op de Grote Markt van Tongeren ... als standbeeld!



De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken in België.  De constructie nam meer dan 30 jaar in beslag.  De eerste stenen werden al in 1240 gelegd, boven op de restanten van nog veel oudere gebouwen.



In het hoofdaltaar prijkt een Antwerps retabel, een pareltje van houtsnijkunst, dat omstreeks 1515 werd vervaardigd en waarop het leven van de Heilige Maagd wordt uitgebeeld in 23 taferelen.





Zijkant van de basiliek.




Stadhuis van Tongeren (midden 18de eeuw)


De Moerenpoort is een toegangspoort die als enige van haar zes soortgenoten de tand des tijds overleefde.  De poort stamt uit 1379 en bleef helemaal intact. Vandaag is de robuuste toren omgetoverd tot een boeiend museum over de militaire geschiedenis van de stad.




Voor de bouw van deze middeleeuwse muur uit de dertiende eeuw werd er veel materiaal van de Romeinse muur hergebruikt.  Zonder zo'n omwalling was het stedelijk grondgebied een makkelijke prooi voor rondtrekkende legers. Het werk begon vóór 1241 en zo'n 50 jaar later was de omwalling klaar.



Het Tongerse begijnhof ademt een ingetogen sfeer en rust uit: met kasseien geplaveide straatjes, pittoreske pleintjes, begijnenhuisjes, religieuze gebouwen... Niet voor niets erkent de UNESCO dit feeërieke 'ministadje in de stad' als werelderfgoed.

Vroeger...



en nu...





En rijke begijnen schonken geld om de vroeggotische begijnhofkerk (1294) te bouwen.  De kerk werd verschillende malen verbouwd.





Nonnen en kwezels over begijnen...






1 opmerking:

  1. Mooie foto's van Tongeren! Geniet nog van de laatste momenten en een goeie terugreis!

    BeantwoordenVerwijderen