woensdag 16 april 2014

De bossen van Zoersel

Dat er hier in de Kempen zoveel te beleven valt, zullen we na deze weken niet zo vlug vergeten.
Na de start in Halle duiken we al heel vlug in het Zoerselbos op het langste GR-pad van Europa.  Het smalle Emmapaadje voert ons over de rivier de Grote Schijn en in het park Hallehof keren we terug in de tijd…
Het Pierenpaadje slingert door het bos tot aan de Antitankgracht, nu een groen paradijs voor wandelaars en fietsers.  Na een tussenstop in Schilde aan de kerk lopen we door de Halse Bossen terug naar Halle.

We starten bij de kiosk in Halle.

















Het boshuisje en Hendrik Conscience.  De oude langgevelhoeve aan de rand van het bos oogt pittoresk en is op het eerste gezicht heel bescheiden.  Toch een bekende toeristische trekpleister in Vlaanderen.  Halverwege de 19de eeuw was Hendrik Conscience, de man die zijn volk leerde lezen, een regelmatige bezoeker van Zoersel.  Hier in het Boshuisje zou hij het verhaal gehoord hebben dat hem inspireerde tot het schrijven van De Loteling.




Het Halle Hof, het oude gemeentehuis in het park van Halle met een grote vijver waar heel wat eendjes druk in de weer zijn...













Verscholen in het bos en niet zo opgezet met vreemd bezoek...


Na wat omzwervingen door de groene natuur komen we aan de Antitankgracht. Deze werd gegraven vóór de 2de Wereldoorlog om de Duitse tanks tegen te houden.  Helaas...de aanval kwam vanuit een andere richting.  Oorspronkelijk een onderdeel van de verdedigingsgordel rond Antwerpen maar nu een groene gordel, een echt paradijs voor ons, wandelaars!





Mooie hoeve onderweg



Op de markt van Schilde aan de voet van de kerk houden we een koffiestop.



In het kasteeldomein Het Vrieselhof...



...staat een goed bewaard kasteel



Ook de zijkant is de moeite waard...



en dit is dan de achterkant...





Terugkeren doen we via een lange maar gevarieerde weg van de bossen rond Halle.




Heerlijk weertje, mooie tocht van 22 km.

(wandeling uit Dagstapper 2 Antwerpen)


Tot morgen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten