woensdag 9 september 2015

Santo da Serra en de Levada Nova



Een gemakkelijke levadawandeling maar hier en daar glibberig omdat het in het dichte bos nat blijft en de levadamuur soms heel smal is.  De overgang van de Levada Nova naar de Levada de Dos Tornos is een ervaring op zich!  

Bus 77 brengt ons in bijna een uur van Funchal naar Santo da Serra op 675 m hoogte.  Onderweg kunnen we ons al opwarmen aan het groene landschap...
In het kleine dorpje  Santo da Serra start te wandeling bij de kerk.




We trekken richting golfbaan en na 45 minuten komen we aan de Capela Dos Cardeis.









Tijd voor de picknick en voor een uitkijkje op het schiereiland Ponta de São Lourenço. Het is zonnig weer maar over de zee hangt een lichte nevel.




Hier bij de kapel begint het levadapad, aan een groot waterreservoir.




We lopen exact 2 uur lang langs de Levada Nova. Het bos wordt gedomineerd door eucalyptusbomen.





Nu en dan nog een restant van de vele bloemen die het pad sieren.





Bij deze passage niet te veel nadenken...




We moeten de Levada Nova verlaten langs een groen bemoste gladde trap en komen in een beekbedding terecht.  In dit dichte 'oerwoud' moeten we volgens onze wandelgids een betonnen bruggetje oversteken.  Geen bruggetje gevonden. Dus maar springen op de ronde rotsblokken in de bedding...

En nu op zoek naar een 'steil, verhard pad'.  Dat 'pad' vertelt ons dat dit stuk natuur heel zelden bezocht wordt.  Het pad is namelijk heel moeilijk te vinden! Op handen en voeten is het naar boven kruipen...Het is er bijzonder glad, want we schuiven over de dikke laag afgevallen bladeren. En heel dikwijls moeten we nog kruipen onder omvergewaaide boomstammen.

Blijheid troef als we na een kwartier klauteren aan de Levada dos Tornos komen. En nu is het nog een flink stuk stappen naar Santo da Serra. 
We arriveren echter in Sitio das Quatro Estradas, tussen Camacha en Santo da Serra.  Geen nood want na een kwartiertje uitblazen komt bus 77 ons weer oppikken richting Funchal.



Heel tevreden over dit avontuur! 




1 opmerking:

  1. Hey Irene en Ghislain,
    Het was weer een avontuur om "U" tegen te zeggen. Het was blijkbaar klauteren en ploeteren maar....eind goed al goed al kom je niet op de juiste eindbestemming terecht.
    Hier is het weer zeker niet slecht met t° rond of misschien juist boven de 20°C maar wel met tamelijk veel wind. Voor morgen en overmorgen iets warmer nog.
    groetjes
    Suzette en Rik

    BeantwoordenVerwijderen